Hva er lin laget av?

Lin (en av de eldste tekstilene i verden!) Lages av fibrene til linplanten. De tidligste bevisene på at mennesker bruker villlin som tekstil kommer fra Sørøst-Europa. Fargede linfibre funnet i Dzudzuana Cave (dagens Republikken Georgia) avslører at bruken av lintekstil fra villlin kan dateres rundt 36 000 f.Kr. I følge historiske kilder ble linplanten først tammet i Asia og Middelhavet for rundt 9000 år siden. Lin (Linum usitatissimum L. - den mest nyttige, dens etymologi og faktiske betydning) er en dyrket plante dyrket av mennesker siden antikken, til og med nevnt i Bibelen. Lin ble dyrket mye i det gamle Egypt. I det 4-5. årtusen f.Kr. sydde egypterne klær, seil og tau av lin. Egyptiske prester hadde bare linklær, da lin ble ansett som et symbol på renhet. Mumier ble også balsamert med lin. Bruk av avlingen jevnt fordelt og når Vest-Europa. Lindyrking i Litauen startet for rundt 4000 år siden.

LinHjem linen field 1100x1100 1
LinHjem flax bloom 1100x1100 1

Hvor dyrkes linplanter i våre dager? Lin dyrkes i mange deler av verden, inkludert land som Canada, Russland, Ukraina, Frankrike, Argentina, Italia, Tyskland, Storbritannia, Holland, Belgia, etc. Lin av toppkvalitet dyrkes imidlertid først og fremst i europeiske land. Hva er det mest passende været for lin å vokse? Planten foretrekker kjølig, overskyet vær (den blir høyere når den mangler lys, så den blir sådd så tidlig som mulig) og den trenger tilstrekkelig fuktighet når den blomstrer. Forekomsten av ugress er et av de største problemene innen dyrking av lin og linfrø.

Hvordan ser en linplante ut? Den har ca. en meter høy stamme, 80-100 blader og vakre blå blomster (mindre vanlige er hvite, lilla eller rosa blomster). Planten kalles ‘mest nyttig’ ettersom alle deler brukes av mennesker: frø til mat; lange fibre for tynne tekstiler av høy kvalitet; kortere linfibre for tekstiler, vesker og tau av lav kvalitet; mens skyver for husisolering og dyrevern. Linplanter vokser veldig raskt. De blir sådd i mars - april; og etter ca 100 dager er høstet for fiberproduksjon allerede. I slutten av juli trekkes linplanter opp med røttene, men ikke kuttes. Det gjøres på denne måten for å holde stammen så lenge som mulig. Jo lengre og tykkere stilken er, desto bedre er linfiberen.

LinHjem flax cropig in the field 1100x1100 1
LinHjem linen crop in the field 1100x1100 p2

Etter trekking legges lin ned i åkrene. Den ytre delen av stammen tørker og går i stykker; mikroorganismer og enzymer trenger gjennom dypere nedbrytning av naturlig pektin mellom fibre og stengel tre. Denne prosessen kalles retting. I motsetning til å trekke, trenger retting fuktighet. I det gamle Litauen ble lin dynket i 2-3 uker for å gjøre det lettere for fiberen å skille seg fra delene som ikke er egnet for spinning. De rettede plantene er klare for videre bearbeiding: skaking og hakling. Stammen har ca 20-30% fiber som er skilt fra stammen. Fiberen ekstraheres ved å bryte den treaktig stilken av planten i biter som kalles shoves. I tillegg blir kortere linfibre sortert - fjernet. Lang linfiber blir spunnet inn i garnet.
Linegarn kan brukes i sin naturlige (grå) farge, bleket eller farget i en rekke forskjellige farger. Linetråder (garn) er bundet som vev og vev i vevstolen for veving av lintøy i fabrikken vår. Våre kunder bruker lingarn til hekling, strikking, pinne, broderi osv. Slik blir en linplante til tekstilprodukter av lin av høy kvalitet.

Sammendrag

Lin er laget av en linplante

I dag dyrkes lin i mange steder i verden; men fiber av topp kvalitet kommer fra europeiske land. Voksen lin blir trukket, rettet, skutt og haklet før spinning.

cross-circle